Solidne garnki gastronomiczne

Garnki gastronomiczne – które kupić?

Biznes gastronomiczny najczęściej łączy się z sporymi wydatkami już na starcie. Jest to spowodowane m.in. koniecznością nabycia oprzyrządowania gastronomicznego, włączając bezsprzecznie garnki. Te w ofercie rynkowej są nadzwyczaj różne. Należałoby zatem znać parę zasad, jakimi trzeba się kierować w trakcie zakupu garnków.

Pojemność garnków

Głównym ważnym czynnikiem jest oczywiście kubatura garnków. Istotne względem pojemności garnków jest również to do którego lokalu mają być one nabyte. Czyli jest to spora restauracja ze sporym ruchem. Do mniejszych biznesów nabyć wystarczy garnki gastronomiczne o pojemności do 30 litrów. Naturalnie całkowicie inaczej jest jeśli chodzi o duże lokale, gdzie gotuje się bardzo sporo. W tym przypadku być może zajdzie konieczność zakupu garnków nawet 100 litrowych.

Materiał wykonania

Kolejny znaczący element podczas zakupu garnków to materiał, z jakiego są stworzone. Oczywiste jest, że garnki dla gastronomii muszą być wysokiej postaci. Zatem należałoby zainwestować w garnki wykonane z odpowiedniej jakości stali chromowano-niklowej. Takiego typu garnki użytkować wolno przez długie lata. Dodatkowo warto, żeby garnki posiadały grube ścianki i dodatkowo wielowarstwowe dno. Poprzez to będą one solidne.

Przewodzenie ciepła

Kupując garnki do gastronomii nie można zapomnieć także o takim czynniku jak przewodzenie temperatury. W związku z tym nadzwyczaj dobrym wyborem będą garnki z dnem kapsułowym. Doskonale przewodzą one ciepło. Co znaczące tego rodzaju garnki są także niezmiernie ekonomiczne, przez co pozwalają na obniżenie rachunków za energię.

Bezpieczeństwo

W kuchni powinno być bezpiecznie. Dotyczy to także wyposażenia jakiego się używa. W tym naturalnie garnków. Idealnym wyjściem będą w takim razie garnki wyposażone w nienagrzewające się uchwyty. Ważny jest również rodzaj zamontowania uchwytów. Wszystko po to, żeby można je łatwo przestawiać w kuchni.

Czyszczenie oraz mycie

Na zakończenie warto jeszcze nadmienić o czyszczeniu garnków. Oczywiście wybrać trzeba tego typu, które wykonane są z materiału pozwalającego na łatwe sprzątanie. Najlepiej, żeby można je było czyścić w zmywarkach.

Zobacz więcej: garnki do gastronomii.

Dodaj komentarz