Wilk do mielenia mięsa

Co to jest wilk do mięsa?

Wilk do mielenia mięsa

Wilk do mielenia mięsaKotlety mielone, sos boloński, farsze do gołąbków – to podstawa naszej kuchni. Potraw z mięsa mielonego ewentualnie z jego dodatkiem jest mnóstwo także w kuchniach innych państw. Przyrządzanie dań z mięsa w warunkach nierestauracyjnych, dla kilku osób nie jest dużym wyzwaniem. Kłopot pojawia się, gdy zamówienie sięga setek kilogramów na dzień.

Najlepszym rozwiązaniem dla wielkich warsztatów żywienia ogólnego, marketów wielkopowierzchniowych a także masarni jest wilk do mielenia mięsa.

Wilk do mięsa – istotne parametry

O tym jakie sprzęty zakupić, determinować powinny potrzeby – liczba przerabianego mięsa w ciągu dnia. Dla niedużej restauracji wystarczy wilk do Wilk do mielenia mięsamięsa będący modelem podręcznej maszynki, która zmieli na godzinę nieco kilogramów produktu. Duże jadłodajnie, i przede wszystkim sklepy, jakie dopełniają rozbioru tusz zwierzęcych na miejscu i samodzielnie mielą mięso, potrzebują maszyny o bardzo sporej wydajności, sięgającej nawet 300 kg na 60 minut.

Nie bez znaczenia jest w takim razie moc motoru napędowego i zastosowanie resetu a więc biegu wstecznego. Nieduży wilk do mielenia mięsa nastręcza sumiennego przyrządzenia towaru – mięso bez kości oraz skóry, przekrojone na mniejsze porcje. Wilk do mięsa przemysłowy rozdrabniający 25 kilogramów na minutę zmieli wielkie kawałki łącznie ze skórą. Urządzenia o dużej wydajności powinny dawać możliwość nieprzerwanej pracy przez co najmniej 45 – 60 minut. Wilk do mielenia mięsa podręczny zwykle potrzebuje pauz w pracy co kwadrans.

Zakup – na co zwrócić uwagę

Wilk do mielenia mięsaObok czynników odnoszących się do mocy silnika, która decyduje o ilości produktu przerabianego w określonym czasie, należałoby zwrócić uwagę na tworzywo z którego wilk do mięsa jest zbudowany. Decydując się na kupno dużego, a co za tym idzie kosztownego wyposażenia, trzeba ograniczyć wybór wyłącznie do wilków wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, prostych w demontażu w zakresie elementów przeznaczonych do mycia.

Bardzo ważną kwestią dla klientów jest wymiar a także budowa tacy podawczej. Z reguły są one płaskie a poza tym niezbyt głębokie. W wielkich wilkach należałoby posiadać tacę głęboką, która zmieści kilkadziesiąt kilogramów mięsa.Każdy rzetelny hurtownik wyposażenia do mielenia mięsa powinien posiadać w swojej typowej ofercie montaż, przeszkolenie w aspekcie obsługi, a w następnej kolejności serwis urządzeń – zarówno gwarancyjny jak i późniejszy.

To może Cię zainteresować: wilk do mięsa przemysłowy.

Dodaj komentarz